Nazaj na odzive


BEŽI, KO NAROD UMOLKNE

V tej deželi se je gniloba razširila v taki meri, da postaja smrad neznosen. Vsi vedo, kaj je narobe in kaj bi bilo treba storiti, a zgodi se nič. Ker v našem svetu protislovij, ni nobenega Dobrega, ne da bi v njem tičalo tudi neko Zlo, niti nobenega Zla, ne da bi v njem tičalo tudi neko Dobro, se vprašajmo, kaj je pozitivnega v razpadu naših oblastnih struktur in institucij.

In res ! - če pozorneje pogledamo ta proces razkroja - odkrijemo stare resnice, ki jih je moderni svet potlačil pod pridobitniško brezčutnostjo. Prva je kmečka izkušnja, da moraš vse prav narediti, ker se vsaka malomarnost slej ali prej maščuje. Orožarske afere nismo razčistili. Drnovšek jo je pometel pod preprogo. In smo se lahko prepričali, da drži reklo, da se zgodovina ponavlja - kot farsa. Takratni premier, ki je znan po tem, da hoče imeti vse pod kontrolo, in je vrh tega še obramboslovec in bivši obrambni minister, izjavlja, da ga največja nabava orožja v slovenski zgodovini ni zanimala, ker jo je prepustil pristojnemu ministrstvu, takratni minister za obrambo izjavlja, da pogodbe o tem poslu ni čital, ampak jo je na slepo podpisal, ker se je zanesel na svoje službe, nek slikar skrbi za proti dobave, za katere se domača podjetja trgajo, in prejme na ta račun velik znesek, izjavlja pa, da je prodal slike in da nikomur ne odgovarja za denarni tok na svojih računih, ker je samostojen umetnik, mednarodna poslovneža si nakazujeta denar sem in tja, ker jima je policija zadržala nakazilo na račun v tujo finančno oazo, oba trdita, da je šlo za pomoto. Ko parlamentarna komisija začne raziskovati te čudne okoliščine, še zlasti, kako je mogoče, da se je po pogajanjih cena oklepnih vozil podražila, njihova oprema pa poslabšala, to komisijo ukinejo. Ko državna uprava prejme od tujih preiskovalnih organov depešo s prošnjo za sodelovanje pri preiskavi, se ta depeša založi. Vsi trdijo, da je bilo vse v redu. Preiskava teče in teče in se po javnem sporu v vrhu državnega tožilstva nazadnje zlije v obtožni predlog na okrajno sodišče - najnižjo sodno instanco, kamor se vlagajo obtožni predlogi zaradi zmerjanj in gostilniških pretepov - ljudje pa se sprašujejo, ali oblast misli, da hodijo v vrtec in da verjamejo v pravljice.

V vsej tej gnilobi se bodo morda politiki spomnili stare vladarske modrosti, da ni hudega, dokler narod robanti, da pa beži, ko umolkne. In to je tisto Dobro v tem Zlu.

bp                                         


Nazaj na odzive